12.11.2013

Pöytäliinoista

Käytättekö pöytäliinoja?

Minä käytin monta vuotta, ja kiltisti silitin niitä, vaikka silittäminen ei ole lempipuuhaani ollenkaan. Sitten siirryin pikku hiljaa kaikenlaisiin tabletteihin lautasten alla: rottinkisiin, pellavaisiin, narutabletteihin... Ja ovathan ne kivoja, ja ennen kaikkea helppoja. Olen muuten aika rento kattaja. Tykkään rottinkisista ja puisista, valkoisista servettirenkaistani, eri parisista viini- ja vesilaseista, sellaisesta rouheasta meiningistä. Meidän viinilasimme ovat muinaisen Maxi-Marketin loppuunmyynnistä, nätit itävaltalaiset valko- ja punaviini- sekä sherrylasit. Vettä juodaan Riedeleistä, että näin päin! En askartele kattauksiin yleensä mitään. Mutta ruokaa pitää vieraille olla, ja tarpeeksi!

Hups, juttu ryöpsähti vähän sivuraiteille. Siis pöytäliinoihin palatakseni - nyt on taas mieli muuttunut pöytäliinojen suhteen. Selailin ihanan brittikaupan The White Companyn (ei mainoslinkki) sivuja. Paitsi että villavaatteet vievät sydämen, inspiraatiota saa kyllä sisustuskuvistakin. Ja muutenkin nettikauppa on aivan ihana. Ja siellä oli The Pöytäliina.

Me emme ole siipan kanssa moneen vuoteen ostaneet toisillemme joululahjoja, vaan olemme aina hankkineet kotiin jotain kivaa. Viime jouluna lähdimme reissuun, ja siinä oli lahjaa ihan tarpeeksi. Joo, kyllähän se yleensä menee niin, että minä ehdotan, mikä olisi joulun juttu. No nyt se voisi olla The Whiten Companyn pöytäliina ja servettejä. Pöytäliina on tarpeeksi leveä ja pitkä ruokapöydän jatkopalankin päälle. Juu ja nyt pöytäliina ja lautasliinat saisivat mieluusti olla samaa sarjaa, kiitos.
 Kuva täältä.
 
 
Annan luvan itselleni alkaa fiilistellä joulujuttuja marraskuun lopulla. Silloin vähän siivotaan paremmin ja inventoidaan joulukoristelaatikoita. Ja pitää miettiä vehnättömiä jouluherkkuja. Onko sellaisia? Hyviä sivustovinkkejä vastaanotetaan!
 
Mukavaa tiistaita!

22 kommenttia:

  1. Sattuipa hassusti, mä mietin juuri eilen, että onkohan nyt jotenkin trendikästä kattaa paljalle pöydälle, koska sellaisia kattauksia näki paljon mm. Iittalan kampanjan aikaan? Sitten kun näin tämän jutun ajattelin, että jos tää liinajuttu onkin vaan meidän 40+ ikäisten juttuja :) Itse tykkään kattaa juhliin vähän ryppyisen pellavaliinan, joka tuo rentoutta juhlakattaukseen. Pelkän pöydän päällä astiat kolisevat ikävästi. Mulla on noita liinoja useampaakin sävyä ehtinyt kertyä tähän ikään. Tykkään mm, virolaisesta Zizi'stä, jossa on hyvä hinta-laatusuhde.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en liioin osaa pelkälle pöydälle kattaa, alla pitää olla aina jotain, vaikkapa rottinkiset katelautaset! Virossa on upeita pellavatuotteita.

      Poista
  2. Minä olen aina käyttänyt kangasliinoja. Liinalla saa helposti muutettua ruokahuoneen ilmeen. Minäkään en rakasta silittämistä. Sen vuoksi suihkutan liinoihin tekstiilisuojaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea suihkuttaa tekstiilisuojaa, hylkii likaa loistavasti!

      Poista
  3. Tyylikkäät! Onko tuo nauha samettinauhaa?

    VastaaPoista
  4. Kaunis liina, ei ihme, että tykästyit <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis ja suuri liina, olisi silittämistä! : )

      Poista
  5. Meillä on totuteltu vehnättömään ruokavalioon puoli vuotta. Tai oikeastaan kotimaisista viljoista käy vain kaura. Monet leivonnaiset onnistuvat kaurajauhoista. Sitten on erilaisia Jytte-jauhosekoituksia. Itse tykkään sinisen pussin jauhoista. Monissa gluteiinittomissa jauhoissa on vehnätärkkelystä tai soijajauhoa, jotka eivät sovi meillä. Tarkkana saa olla tuoteselosteiden kanssa. Viimeeksi laitoin suklaakakkuun puolet ja puolet Jytte-jauhoja ja quinoajauhoja. En ole pullanleipoja. Kakut muffinssit, kääretortut ja keksit ovat onnistuneet ilmankin. Meilläkin on ensimmäinen vehnätön joulu. Aion käyttää entisiä reseptejä ja korvata vehnäjauhot muilla jauhoilla. Joulutortut mietityttävät eniten. Aika työlästä tehdä voitaikina itse. Herkullista joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös kaurajauhoa voi tehdä itsekin monitoimikoneessa tai sauvasekoittajalla? En minäkään halua vehnätärkkelystä leipomuksiini. Pulla ei maistu minullekaan, olen aina sitä vieronut, lieneekö luontainen vastemielisyys vehnään? Kiitti jauhovinkistä, mulle ihan uutta!!

      Poista
  6. Kaikki juustokakuthan voi leipoa ilman vehnää, vaihtaa vain pohjan keksit gluteenittomiin digestiveihin tms. (ei haittaa yhtään makua). Kääretortut on myös helppo tehdä ilman vehnäjauhoja joko maissi- tai perunajauholla. Jäädykekin on hyvä ja raikas jouluherkku, jota voi tuunailla loputtomiin. Pavlova vois olla ihanaa. Ja mutakakkujahan löytyy vehnättöminä versioina (tosin sisältävät kyllä voita, kermaa ja sokeria, mutta ovat kyllä aivan ihania).
    Minä laitoin jo paperitähdet ikkunaan, kun alkoi pimeä kyllästyttää. Niistä tulee niin kaunis valo, nautin :) Sanokoot muut ihan rauhassa, että olen liian aikaisessa...No oikeasti kukaan ei ole kommentoinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitsi, unohdin ihan juustokakut! Niistä ei kakku parane. Ja voi + kaurahiutale riittää pohjaksi. Jäädykkeitä olen harrastanut, ne maistuvat, mut tuo kääretorttu oli kiva vinkki, kiitti!

      Poista
  7. Kaunis ja tyylikkään juhlava liina! Mieluummin pidän keittiön pöydän ilman liinaa, vaikka siinä onkin vähän kynsilakkaa ja koruja tehdessä se on hiukan saanut tohon liekistä osumaa:) Juhliin laitan sitten valkoisen tai harmaan liinan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä lisä-ääni liinalle! Kyllähän kaunis liina on kaunis kattauksen alusta. Ja vaikka korujenkin teon!

      Poista
  8. Kommenttini liittyy Väripilkku-postaukseen: "Syysnaiselle sopivatkin hyvin murretut kellanharmaat, vihertävänharmaa, lämmin murrettu kivenharmaa, kuukivenharmaa, savenharmaa, savikivi, betoni, papyruksenharmaa sekä jäkälä"

    En hahmota nimien perusteella, millaisia nuo harmaan sävyt ovat. Entä millaiset harmaan sävyt eivät sovi syksylle (mutta sen sijaan sopisivat talvelle)? Voisitko tehdä kuvapostauksen, jossa olisi esimerkkejä syksylle sopivista ja vertailun vuoksi myös sopimattomista harmaan sävyistä? Olen itsekin syksy ja olen vältellyt harmaita olettaen, etteivät ne voi sopia minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En voi tehdä värikartoista postausta, valitettavasti, koska tekijänoikeus sitoo... Jos olet syksy, sinulle sopivat kaikki punaisella ja keltaisella, eli lämpimillä taitetut sävyt. Talven värit ovat "jalokivivärejä", kirkkaita, puhtaita... talvipastellit tähän kategoriaan sopien. Talven harmaat ovat mm. teräs, platina, hopea, tina, alumiini, valkokulta ja lyijy.

      Face Factory Runeberginkadulla myy värikarttoja. Varmasti lähettävät sulle yhden, jos et asu lähellä.

      Poista
  9. Kaunis liina, rento ja tyylikäs! Minusta arkena toimii paljas valkoinen pöytä tai vaikka rottinki- tai huopatabletit. Juhlaan kaivan esiin Jukka Rintalan Ritarinkukka-pellavaliinan, joka on ylellinen ja kaunis, mutta se silittäminen....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, kai sitä pitää kivan kattauksen eteen kärsiä vähän sitä silityksen tuskaa! Oi, mä tykkään rottingista kovasti!

      Poista
  10. Vehnän voi korvata mantelijauhoilla, kookosjauhoilla, pähkinöillä jne reseptistä riippuen. Anna Haeggman muuten kirjoittaa blogia, jossa reseptit ovat ainakin suurelta osin vehnättömiä. Tuoreimpien reseptien joukossa muun muassa No bake dadel brownie : ) Kokatessa roiskuu -blogissa on myös vinkkejä vehnättömään leivontaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa, kiitos vinkeistä! Pitääpä tutkia sivuja kunnolla. Mantelijauho on suurta herkkua leivonnaisissa - no, marsipaani ylipäätään. Jännä, että se jakaa kovasti mielipiteitä, mä rakastan marsipaania ja kaikkea missä on mantelia!

      Poista
  11. Perhejuhliin pyrin sen liinan laittamaan . Valkoinen pellavaliina on kaunein!
    Mietin kattaukseen tarkkaan servietit ym. Minulle esteettisyys on tärkeää joten saattaa kulua tovi kun etsin sopivia juttuja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkään yksinkertaisista liinoista, vaikka kauniita kuoseja ihailenkin. : )

      Poista

© Fab Forty Something. All rights reserved. Designed with Happy days.