27.12.2013

Jouluinen paahtovanukas

Herkuttelimme joulupäivän aterialla jouluisella paahtovanukkaalla, jonka ohjeen löysin muistaakseni viimeisimmästä Yhteishyvän ruokaliitteestä. Innostuin kokeilemaan, ja vaikkakin vähän oikoen jälkiruoka onnistui hyvin. Tätä ehtii vielä tehdä mainiosti vaikkapa uuden vuoden ruokaherkuksi. Jälkiruoka ei ollut turhan suuri eikä raskas, vaan ihana pieni makea lohiaterian lopuksi. Ohjeesta tulee neljä annosta.
4dl maitoa
1 kanelitanko
6 kokonaista neilikkaa
1tl kardemumansiemeniä
2 kananmunaa
2 munankeltuaista
1dl sokeria

Sokerisiirappi:
1dl sokeria
3 rkl vettä

Valmista sokerisiirappi. Sulata sokeri pienellä pannulla kunnes se muuttuu vaalean ruskeaksi. Lisää vesi ja anna kiehua tasaiseksi. Jaa sokerisiirappi heti neljään pieneen uuninkestävään vuokaan. Kiehauta maito ja mausteet. Siirrä syrjään ja anna maustua 15 minuuttia.

Kuumenna uudelleen lähes kiehumispisteeseen. Sekoita munat, keltuaiset ja sokeri keskenään. Siivilöi maito ja sekoita se munaseokseen. Jaa seos vuokiin. Nosta vuoat yhteen isoon korkealaitaiseen uunivuokaan (laitoin uunipellille. Kaada isoon vuokaan kiehuvaa vettä niin, että vesi peittää 2/3 annosvuoista. Nosta vuoka 175-asteiseen uuniin ja kypsennä vanukkaita noin 40 minuuttia.

Anna jäähtyä. Peitä kelmula ja siirrä vetäytymään yön yli. Irrota vanukkaiden reunat veitsellä. Aseta tarjoilulautanen vuoan päälle ja kumoa vanukas lautaselle.

*****

Jäähdytin kuumat vanukkaat ulkona, eli oioin yön yli vetäytymisen. Todella hyvää oli silti, ja ensi kerralla varaan sitten sen yönkin vanukkaiden maustumiseen. Niistä tulee taatusti vielä parempia, jos mahdollista! 

Maukasta päivää!

4 kommenttia:

  1. Varmasti hyvää♥ Meillä oli tarjolla Creme Bruleeta , joka lienee hieman sukua tälle ☺

    VastaaPoista
  2. Nami nami!! Joo, eikö ne ole sama jälkkäri.

    VastaaPoista
  3. Kiitos ideasta, nyt tiedän mitä meidän Uuden vuoden vieraat saavat jälkkäriksi. Kätevimmät tarjottavat voi tehdä edellisenä päivänä, koska olen vielä aattona normaalisti töissä. Näyttää todella herkulliselta.

    VastaaPoista
  4. Hyvää on ja helppo tehdä, myös edullista ruuanlaittoa. Kiva, jos sait idean!

    VastaaPoista

© Fab Forty Something. All rights reserved. Designed with Happy days.